• FCARDA.BG
  • ОФИЦИАЛЕН САЙТ НА ПФК АРДА
ARDA TV
актуално
  1. Николай Киров: Изборът ми за „Треньор номер едно“ бе доста изненадващ за мен (ВИДЕО)
  2. Николай Киров стана „Треньор №1“ на България за 2020г.
  3. Отборът на АРДА пристигна в Анталия (ВИДЕО и СНИМКИ)
  4. ЧЕСТИТ РОЖДЕН ДЕН НА АНТОН ДОНЧЕВ И ОКАН ТОПЧУ!
  5. АРДА ще продължи подготовката си в Турция

АРЕНА АРДА

Местоположение:

Кърджали 6600, бул. Беломорски 71

Капацитет:

10 000 места

Настилка:

Естествена трева

Стадион ДРУЖБА е построен в началото на 60-те години, но официално е открит през 1963 г. Намира се в парк ОТДИХ И КУЛТУРА, по-известен като парк ПРОСТОР. За времето си е сред най-модерните стадиони в страната.

Разполага с футболен терен 105 х 68 м., олимпийска лекоатлетическа писта, в съответствие с всички международни изисквания, коментаторска кабина, 2 главни входа и 2 изхода в сектори Б и Г.  Ремонтиран е през 80-те години на ХХ в. и е сред първите в България стадиони, оборудвани с индивидуални пластмасови седалки (което намалява капацитета му до около 15 000 седящи места). Теренът е снабден с дренаж, който не позволява задържането на вода дори при дъжд.

Преди години ДРУЖБА е ставал арена на много дербита от всички нива на българския футбол, както и на няколко международни срещи. За мача с най-голяма посещаемост се счита финалният мач за Купата на България между ЛЕВСКИ (София) и БОТЕВ (Пловдив) през 1984 г. (тогава ЛЕВСКИ – СПАРТКА и ТРАКИЯ), като по неофициални данни са присъствали около 30 000 души.

Гимназисти участват в изграждането на стадион ДРУЖБА в Кърджали през 1957 г.

Първият тим на АРДА

Духовата музика на Строителния техникум с ръководител Станчев на стадион ДРУЖБА, 1965 г.

Масови упражнения на стадион ДРУЖБА – ученички от първи курс, 1964 г.

ПРОМЕНИ И ИНОВАЦИИ

Настъпилите в края на XX век промени и липсата на средства за спорт, влошават значително състоянието на стадиона и към 2010 г. той вече не отговаря дори на основните изисквания за провеждане на мачове. Терена е занемарен, а трибуните в окаяно състояние. През лятото на 2011 г. под новото ръководство на АРДА (Кърджали) биват извършени ремонтни дейности по сектор А и терена, но те се оказват недостатъчни дори за провеждане на мачове от В АФГ. Стига се до отнемане на лиценза и се налага АРДА да играе домакинските си мачове в Ардино и Перперек.

През 2014 г. започват преговори за ремонт на стадиона и привеждането му във вид, отговарящ на изискванията на БФС. В края на януари 2015 г. стартира основен ремонт, финансиран от Министерството на младежта и спорта. През 2017, ремонтът е продължен от сегащния собственик. По настоящем е подменена тревната настилка на терена, изградени са нова дренажна и автоматична поливна системи, отлята е нова бетонна основа на трибуните и са монтирани 5500 пластмасови седалки, монтирана е метална ограда около терена, обособена е и клетка за публиката на гостуващите отбори в северната трибуна. Основно ремонтирани са и административната сграда и VIP сектора, входовете и изходите, както и подходите към тях.

На 3 юли 2017 г. АРДА провежда първа тренировка на обновения стадион, а на 5 август се изиграва и първия мач след ремонта, когато АРДА побеждава ДИМИТРОВГРАД с 2:0 пред близо 3000 души в последна среща от предсезонната си подготовка. В същия период са демонтирани и малко по-рано изградените резервни скамейки, които проектирани напълно погрешно и пречат на видимостта на близо 2/3 от зрителите в сектор А, като на тяхно място са изградени нови, така че да не нарушават видимостта към терена. Така в началото на 2018 г. окончателно става ясно, че през новия сезон АРДА ще играе отново на стадион ДРУЖБА след близо шестгодишно прекъсване.

Вторият етап на ремонта предвижда монтиране на още около 12 000 седалки, които ще запълнят останалата част от трибуните, полагане на настилка и довършване ремонта на лекоатлетическата писта и изграждане на система за изкуствено осветление. Предвидено е и цялостно реновиране на тренировъчния терен, прилежащ към стадиона.

BulgarianEnglish