актуално
  1. ПФК АРДА изказва благодарност към ръководството на МБАЛ „Д-р А. Дафовски“
  2. АРДА взе ценна победа над Ботев Пд (СНИМКИ)
  3. АРДА U16 и ЦСКА U16 завършиха наравно (ВИДЕО)
  4. АРДА U17 разгроми Юнайтед (СНИМКИ)
  5. Днес пускат билетите за АРДА и Ботев Пд

АРЕНА АРДА

Местоположение:

Кърджали 6600, бул. Беломорски 71

Капацитет:

11 114 места

Настилка:

Терен - естествена трева
Писта - двупластова полиуретанова система с тартанова настилка.

Стадион ДРУЖБА е построен в началото на 60-те години, но официално е открит през 1963 г. Намира се в парк ОТДИХ И КУЛТУРА, по-известен като парк ПРОСТОР. За времето си е сред най-модерните стадиони в страната.

Разполага с футболен терен 105 х 68 м., олимпийска лекоатлетическа писта, в съответствие с всички международни изисквания, коментаторска кабина, 2 главни входа и 2 изхода в сектори Б и Г.  Ремонтиран е през 80-те години на ХХ в. и е сред първите в България стадиони, оборудвани с индивидуални пластмасови седалки (което намалява капацитета му до около 15 000 седящи места). Теренът е снабден с дренаж, който не позволява задържането на вода дори при дъжд.

Преди години ДРУЖБА е ставал арена на много дербита от всички нива на българския футбол, както и на няколко международни срещи. За мача с най-голяма посещаемост се счита финалният мач за Купата на България между ЛЕВСКИ (София) и БОТЕВ (Пловдив) през 1984 г. (тогава ЛЕВСКИ – СПАРТКА и ТРАКИЯ), като по неофициални данни са присъствали около 30 000 души.

Гимназисти участват в изграждането на стадион ДРУЖБА в Кърджали през 1957 г.

Първият тим на АРДА

Духовата музика на Строителния техникум с ръководител Станчев на стадион ДРУЖБА, 1965 г.

Масови упражнения на стадион ДРУЖБА – ученички от първи курс, 1964 г.

ПРОМЕНИ И ИНОВАЦИИ

Настъпилите в края на XX век промени и липсата на средства за спорт, влошават значително състоянието на стадиона и към 2010 г. той вече не отговаря дори на основните изисквания за провеждане на мачове. Терена е занемарен, а трибуните в окаяно състояние. През лятото на 2011 г. под новото ръководство на АРДА (Кърджали) биват извършени ремонтни дейности по сектор А и терена, но те се оказват недостатъчни дори за провеждане на мачове от В АФГ. Стига се до отнемане на лиценза и се налага АРДА да играе домакинските си мачове в Ардино и Перперек.

През 2014 г. започват преговори за ремонт на стадиона и привеждането му във вид, отговарящ на изискванията на БФС. В края на януари 2015 г. стартира основен ремонт, финансиран от Министерството на младежта и спорта. През 2017, ремонтът е продължен от сегащния собственик. По настоящем е подменена тревната настилка на терена, изградени са нова дренажна и автоматична поливна системи, отлята е нова бетонна основа на трибуните и са монтирани 5500 пластмасови седалки, монтирана е метална ограда около терена, обособена е и клетка за публиката на гостуващите отбори в северната трибуна. Основно ремонтирани са и административната сграда и VIP сектора, входовете и изходите, както и подходите към тях.

На 3 юли 2017 г. АРДА провежда първа тренировка на обновения стадион, а на 5 август се изиграва и първия мач след ремонта, когато АРДА побеждава ДИМИТРОВГРАД с 2:0 пред близо 3000 души в последна среща от предсезонната си подготовка. В същия период са демонтирани и малко по-рано изградените резервни скамейки, които проектирани напълно погрешно и пречат на видимостта на близо 2/3 от зрителите в сектор А, като на тяхно място са изградени нови, така че да не нарушават видимостта към терена. Така в началото на 2018 г. окончателно става ясно, че през новия сезон АРДА ще играе отново на стадион ДРУЖБА след близо шестгодишно прекъсване.

Във вторият етап на ремонта са монтирани седалки, които запълват останалата част от трибуните. Изцяло е подменена тревната площ на основния терен с последно поколение естествена трева. Това е нещо, което се прави за първи път в България. Тревните смески са съчетание от два вида холандски и немски сортове – специални видове, които са съобразени с климата на региона и са много устойчиви на натоварване. Обновена е пистата, чиято настилка е единствена по рода си в България – висок клас професионална двупластова полиуретанова система със синя тартанова настилка, с най-високи показатели на качество и издържливост.

Изграден е сектор за гостуващите фенове, който е обезопасен по всички изиквания на полицията, а модерните охранителни камери за наблюдение на стадиона, гарантират спокойствието на всички зрители на АРЕНА АРДА. В официалната ВИП ложа са поставени 64 броя луксозни седалки, с подгряваща система за по-голям комфорт през зимните месеци. Ремонтирани са всички помещения в основната сграда, а съблекалните, треньорската стая, залата за фитнес и съдийската стая са оборудвани с всички изисквания на УЕФА. Изградена е специална ВИП зона, където офицалните лица и гости могат да отседнат преди, по време и след мача. Направен е модерен прес център, където се провеждат пресконференции и интервюта с футболистите, а журналистие и фотографите имат всички необходими условия за работа. Обновени и ремонтирани са и цялата външна фасада на сградата, медийната кабина и паркинга.
 
На 13 юли 2019 г. АРДА изиграва своя първи мач в елита на българския футбол на обновената АРЕНА АРДА, пред пълни трибуни срещу Ботев Пловдив.

Инвестициите на ръководството на ПФК АРДА обаче не спират. Поставено е първото по рода си в България, енергоспестяващо LED осветление. В сектор „Б“ е монтирано е електронно информационно табло, което е по всички международни изисквания. Отново за първи път в България пред официалната трибуна е монтирана видео стена, а чрез специални проектори сградата на АРЕНА АРДА е ефектно осветена през нощта.

На 15 август 2020 г. отборът на АРДА изиграва и първия си домакински мач в своята история на осветление, в двубой срещу Левски.

BulgarianEnglish