Илкер Будинов е едно от новите попълнения в АРДА. Той пристигна от тима на Лудогорец II, а за последно игра под наем в Ботев Вр. Будинов е на 23 години и играе на поста десен защитник. В момента той е на лагер с отбра в Боровец, където застана пред камерата на ARDA TV за да разкаже повече за трансфера, за самия него, както и какво очаква да постигне с тима на АРДА.

Илкер, здравей. Ти си едно от новите попълнения на АРДА за новия сезон. Добре дошъл в АРДА.
– Здравейте, добре заварил!

Повече от две седмици вече си с отбора на АРДА, какви са ти първите впечатления от тима?
– Впечатленията са ми доста добри, условията, в които тренираме са перфектни. От нас се иска да мислим само за футбол. Отборът е на доста добро ниво, може би най-добрият, като индивидуалности, в който съм попадал. Надявам се да направим по-здрава подготовка и да тръгнем нагоре в първенството.

Как се стигна до твоето привличане?
– Спортният директор Ивайло Петков ми се обади, разбрахме се много бързо. С Лудогорец нямах никакви проблеми и с тях се разбрах бързо, след което се озовах в АРДА.

Знаеш, че АРДА е пример за развитието на млади български играчи, след което те продължават своето развитие в чужбина.
– Да, знам. Именно това повлия за моето решение и стисках палци АРДА и Лудогорец да се разберат и нямах търпение да подпиша.

Ти за последно бе в Ботев Вр, а преди това в Етър, но и двата пъти не можа да играеш срещу АРДА в първенството.
– Да, и в двата мача бях контузен. В Етър бях в групата, но не записах минути, а в Ботев бях контузен.

Коя е силната позиция, на която можеш да играеш?
– Аз мога да играя по целия десен фланг. Мога и като дясно крило, мога и като десен бек. Където реши да ме използва треньорът, ще бъда полезен там.

Александър Тунчев проведе ли разговор с теб, след като дойде в отбора?
– Да, проведохме дълъг разговор. На този момент той иска да играя като десен бек и аз ще се постарая да дам всичко от себе си.

Разкажи нещо повече за теб, кой е Илкер Будинов?
– Аз съм кръстен на баща ми, роден съм в Търговище. От много малък съм започнал да тренирам футбол. На 13 години отидох в Разград и там останах близо 10 години. Бях преотстъпван в четири отбора, с изключение на Пирин, в другите не можах да покажа това, което мога.

Защо реши да станеш футболист, имаше ли други варианти?
– Това също стана много случайно.  Веднъж отидох да тренирам с баща ми, а той се познаваше с треньора, след което ме включиха в тренировките и така се запалих по футбола.

Какво обичаш да правиш извън тренировките?
– Извън тренировките аз съм много скучен човек, обичам да си почивам и да разпускам с приятели ми, но всичко е в рамките на нормалното. Също така обичам да анализирам големите футболисти, как играят и аз да прилагам това.

Сега има Европейско първенство и предполагам гледаш играчите на твоята позиция как играят? Кой ти е любим футболист?
– Малко ще ви изненадам с моя отговор, любимият футболист ми е Тиери Анри. привърженик съм на скоростните футболисти и затова сега на европейското любимец ми е Мбапе.

С кой от играчите на АРДА се познаваш от преди това?
– С Емо Виячки и с Тютюков, защото с него играехме заедно в Пирин, също така и с Боби Цонев.

Семейно как си, имаш ли жена, дете?
– Свободен съм(смее се).