Новото футболно първенство стартира, а тимът на АРДА записа вече две победи. Спортният директор на клуба Ивайло Петков даде интервю за клубния сайт, в което той отговаря на едни от най-актуалните теми, които интересуват феновете на АРДА. Петков говори за селекцията, трансферите, има ли интерес към други футболисти на АРДА, и естествено, какви са целите на отбора през новото първенство.

Г-н Петков, Вие сте може би един от най-желаните хора за интервю, както от феновете на АРДА, така и от спортната общественост. Благодарим Ви, че се съгласихте да отговорите на актуалните въпроси около отбора на АРДА. На какъв етап е селекцията на АРДА?
– Здравейте, аз благодаря, че имам възможноста да внеса доста яснота около всичко, което интересува феновете и селекцията в ПФК АРДА. Що се отнася до селекцията, тя продължава, защото трансферният прозорец е отворен до началото на месец Септември. Както знаете в настоящия трансферен период, ние успяхме да продадем Светослав Ковачев в руския Ахмат (Грозни). В момента работим по привличането на добре познатия на всички Ел Мами Тетах. Разбрали сме се с ръководството на Аланияспор и той ще бъде под нзем при нас за още една година. Той в момента си вади виза, след което ще се присъедини към отбора. Селекцията е отворен процес, но това го казвам неслучайно, защото има доста сериозен интерес към други футболисти на АРДА. Под сериозен означава, че има конкретно предложение. Остава да се разберем клуб – клуб, както и футболистът да се съгласи да направи тази нова крачка в неговата кариера. Ако този трансфер се случи, ние ще реагираме веднага и ще привлечем нов играч на негово място.

Във втори поред трансферен прозорец АРДА продава футболист в Русия. Това определено е доста добра реклама, както за АРДА, така и за българкия футбол.
– Аз съм на същото мнение, защото сами виждате, че български футболисти трудно се продават извън България. Надявам се тези играчи да използват своя шанс и да се докажат в клубовете си. Искам да кажа, че Руската висша лига е на доста високо ниво, като изключим всичко, което се случва в тази държава. Аз съм играл там и знам за какво ниво, и професионализъм става дума.

Кога да очакваме Ел Мами Тетах отново да облече екипа на АРДА?
– В момента той е в Мароко, където чака да си вземе виза, с която да влезе в България. Другата седмица той ще се присъедини към отбора и ще започне тренировки.

Бихте ли изяснили ситуацията с напусналите през лятото футболисти, защото доста фенове коментират, че отбора се бил „разбил“.
– На Алекс Петков му изтече договорът и въпреки, че му предложихме няколко пъти, той беше категоричен, че иска да продължи своята кариера извън България. Другият, който излена в чужбина е Милен Желев. Той имаше договор за още една година. Той е един от футболистите, които са дали много за отбора на АРДА. Дайте при нас и ни казва, че има вариант да играе в чужбина. Той все пак е на години и ние решихме да му дадем шанс да пробва късмета си зад граница, след което прекратихме договора. Що се отнася за другите футболисти, на тях им изтекоха договорите и по преценка на треньорското ръководството, те не бяха подновени. Лично според мен отборът бе запазен на 90%, взехме български футболисти, каквато е и нашата политика.

За пореден път АРДА залага на млади български футболисти, можем ли да кажем, че клубът се превръща ката трамплин за развитието на младите таланти в България.
– Много сте прав в това, което казвате. Ние ще продължим да залагаме на млади български играчи, а за чужди ще взимаме едва, когато или няма български такива за даден пост, или те не искат да преминат в АРДА.

АРДА стартира добре първенството и от първите 4 кръга има 7 точки. Каква е целта пред отбора, след като миналата година бе участие в Бараж и евентуално след това в Европа?
– Миналата година още в началото ни бе поставена цел да се класираме на 7 място, участие на Бараж и евентуално участие в Европа. Ние изпълнихме всичко, а сами видяхте, че малко не ни достигна да победим Левски. Шефовете на АРДА са много амбициозни хора, както и ние от спортното и треньорското ръководство. Целта ни е всяка година да надграждаме това, което е постигнато предишната година. Това означава да сме в първата шестица и вариант участие в Европа.

Новоназначеният шеф на съдиите в България, дойде и гледа на живо двубоя между АРДА и Локомотив София. За разлика от предишния, който дори не си направи труда да посети АРЕНА АРДА. Това добър признак ли е за комуникация между АРДА и БФС.
– Надяваме се това да е така. Той лично се убеди с какъв стадион разполагаме, видя, че публиката ни не създава проблеми, че има всичко необходимо за провеждането на нормални футболни срещи. Надяваме се, че той по този начин ще има по-близка комуникация с неговите подопечени и грешките от предишните години ще бъдат минимални.