„Благодарен съм на шефовете, които са плътно зад мен във всеки един момент“, допълни спортният директор Ивайло Петков

Спортният директор на ПФК АРДА Ивайло Петков говори пред клубния сайт за селекцяита, за успешния трансфер на Лъчезар Котев в руския Химки, както и за нивото на отбора. Той сподели, че вече има интерес дори към новите попълнения в АРДА. Петков и засегна още доста интересни теми.

Г-н Петков, отборът на АРДА бе доста активен на трансферния пазар през зимната пауза. Приключи ли вече всичко около трансферите в клуба?
– Да, трансферите в клуба приключиха, още повече, че трансферният прозорец затвори. Вече започваме да работим за следващия трансферен прозорец. Знаем какви футболисти ни трябват в отбора, за да стане конкуренцията още по-добра и действаме напред.

Знаем, че политиката е да се залага на български футболисти, АРДА привлече доказани имена в родния футбол. Лесни ли бяха преговорите, след като успяхте да преборите дори отбор като Левски?
– Когато имаш сериозен президент и сериозен инвеститор зад гърба, по-лесно се случват нещата. Винаги съм казвал, че приоритет са българските футболисти и когато има такъв на пазара, ние правим всичко възможно да го привлечем. Смятам да продължим да работим в тази линия, защото това е правилната според мен. Едва, когато няма такъв българин на трансферния пазар, тогава се обръщаме към чужденец, който да е доста класен. Няма да крия, ние водихме преговори с други български футболисти, които по една или друга причина не се съгласиха да дойдат при нас и отидоха в други клубове. Смятам, че те сега съжаляват за това тяхно решение. Но пак искам да се повторя, ПФК АРДА залага и държи да привлича български футболисти.

Доста специалисти коментират, че след тези трансфери, АРДА ще играе сериозна роля в първенството. Видяхме и старта на пролетния шампионат – 3 победи от 5 мача.
– Надявам се с привличането да тези футболисти да сме вдигнали класата на отбора. Но за нашия отбор има един проблем, който и от преди стои, а ние работим за неговото изчистване. Това е, когато играем като гости. Дори и последното гостуване срещу Славия, когато не се получи добър мач. В тази връзка искам да кажа, че целият отбор е глобен за слабото представяне и загубата от Славия. Надявам се това да бъде изчистено много скоро и АРДА да бъде основен фактор в първенството.

В тази връзка къде виждате АРДА в първенството?
– Няма какво да крием, искаме да играем в Европа. Как ще се случи това, дали през първенството или през Купата на България за нас е без значение. Виждате, че отборите от 4 до 8 място са през 3-4 точки разлика и има вариант дори да сме на 4-то място, и да играем бараж. Същото важи и за 7-мо място. Вариантът през Купата на България също е възможен, защото имаме да играем четвъртфинал, който е в един мач и всичко е възможно. Евентуално участие на отбора в Европа, първо ще донесе приходи в клуба, второ тези футболисти, които имаме, има голям вариант да бъдат забелязани от чужди отбори.

Като казахте приходи, ПФК АРДА осъществи доста сериозен трансфер на Лъчезар Котев в руския Химки. Как се стигна до този трансфер?
– До този трансфер се стигна благодарение на мой контакти в Русия. Знаете, че съм играл там, както и в Турция. От Химки директно ми се обадиха на мен, понеже търсеха футболист на тази позиция. Нещата после се случиха много бързо, защото, когато имаш добър футболист, трансферите стават много лесно. Имахме запитване и за други футболисти, но специално за Лъчезар Котев много се радвам, че успя да отиде в чужбина, защото той има много потенциал, който може да развие в руското първенство. Искам и друго да вметна относно новите играчи, които привлякохме през зимата. За тях вече има интерес и запитвания от други отбори. Това мен като спортен директор няма как да не ме радва, а и това е показателно за работата, която върша в клуба.

Имаше ли варианти да бъдат продадени и други футболисти?
– Да, имаше интерес и към други футболисти, но нашата цел не е да разпродаваме отбора. Целта ни е да надграждаме и да сме конкуренти да т.нар. грандове в България.

Вие имате цялата спортно-техническа власт, какво обаче в мнението на собствениците и финансовия благодетел за селекцията и трансферите, както входящи, така и изходящи?
– На този етап имам пълна подкрепа от тях. Това се оправдава с продажбата на футболист, защото до този момент ПФК АРДА не е продал нито един футболист, с изключение на Деян Лозев преди няколко години в Левски. Тогава аз пак имах роля в този трансфер, защото бях спортен директор в Левски. Така, че в кръга на шегата аз имам участие във всички трансфери на АРДА до този момент. Но да се върнем на въпроса за шефовете на ПФК АРДА, те са плътно до отбора и следят всичко, което се случва. Също така искам да кажа нещо друго. Ние трябва да победим голям отбор. Ето сега в неделя приемаме Левски и това е една идеална възможност да се случи това, което искаме относно големите отбори. При един такъв успех, самите футболисти ще придобият самочувствие, което ще им е от много голяма полза.

В тази връзка предстои мач с Левски, какво е настроението и какво да очакват феновете?
– Феновете да очакват пълно себераздаване на футболистите и максимална настройка за победа. Излизаме на сто процента за победа. Да, Левски е голям отбор, но ние си гоним нашите цели и задачи, и искаме да радваме нашите фенове, които се надявам да напълнят стадиона, и да празнуваме заедно след края на мача.