Светослав Ковачев е един от основните футболисти на АРДА. Той пристигна от Лудогорец под наем през 2020г., а през 2021г. след като стана свободен агент подписа договор с ПФК АРДА. Ковачев даде специално интервю за клубния сайт, в което говори за подготовката, за предстоящите мачове от efbetЛИГА и има ли шансове АРДА отново да играе в Европа.

Светльо здравей, разговаряме няколко часа след победата над Заря Луганск, която бе втора за отбора тук на лагера в Лара. Как ти се видя срещата?
– Получи се един наистина хубав мач. Видяхте, че през първото полувреме започнахме доста интензивни и логично се стигна до тези две попадения на Палмарес и на Боруков. Вижда се, че отборът вече има своя облик, а в останалите дни до началото на първенството съм сигурен, че ще бъдат изчистени всички детайли, които не се харесват на старши треньора.

Предстои сериозна контрола с Динамо Москва?
– Да, определено това ще е една доста сериозна контрола. Все пак Динамо Москва е сериозно име във футбола. Но само да кажа, че и първите две контроли, които играхме също са срещу сериозни противници. Особено днешната, Заря е многократен участник в европейските клубни турнири. От тези проверки ние само можем да имаме полза, без значение какъв е резултатът. В първите два мача е за нас.

Как върви подготовката тук в Лара, към този момент и времето е на ваша страна.
– Определено няма как да се оплачем от времето. Всичко върви по план, тренираме на сто процента. Предполагам, че ако има нещо за корекция, треньорското ръководство ще вземе необходимите мерки. Но що се отнася за условия, това, което ни е подсигурено от шефовете е перфектно.

Ти как се чувстваш, понеже не взе участие в първите две контроли?
– Причината бе, че точно, когато се събрахме за първа тренировка се разболях от много лош грип. Знаете каква е обстановката в България. Наложи се да се лекувам и изостанах с тренировъчния процес. Сега благодарение на кондиционния треньор Антон Дончев наваксвам и се надявам да се включа в една от последните две контроли. Не е приятно да гледаш как другите играят а ти си болен с температура, но такъв ми е късметът. 

Определено футболната пролет ще е доста интересна в България. АРДА има шанс да атакува отново участие в Европа, като вариантите са два : или през Купата, или през първенството. Кой път е по-възможен според теб?
– Принципно през Купата е по-лесно, защото са по-малко мачове. Но там нямаш право на грешка. Що се отнася до първенството според мен и там имаме шансове, както знаете седмото място дава право на участие в бараж. Ние такъв вече спечелихме веднъж и можем да кажем, че имаме опит. Но вижте определено битките както за Купата, така и за първенството ще са сериозни. Хубаво е, че тук в Анталия има доста български отбори и следим кой как се подготвя.

Кои са най-сериозните ви опоненти за мястото в Европа?
– По принцип тези отбори, които са пред нас (смее се). Но ако ние играе нашата си игра, няма от какво да се притесняваме. Точките са малко спрямо отборите пред нас и смятам, че ако направим няколко успешни мача, ние ще се наредим в зоната за Европа. Дано всичко се решава на футболния терен.

Нещо за финал искаш ли да кажеш?
– Да призова нашите фенове да ни подкрепят и заедно да се поздравяваме с победите. Със сигурност ще има трудни моменти, но тогава е най-важно да покажеш, че наистина обичаш своя отбор. Както се казва нека те са нашия 12-ти играч.