Ивайло Петков даде обширно интервю пред клубния сайт на ПФК АРДА, след като преподписа своя договор като спортен директор. Петков засегна доста теми, като съобщи и доста важни новини за бъдещето на клуба.

Г-н Петков, продължавате договора си с ПФК АРДА, което означава, че ръководството е доволно от вашата работа в клуба.

– Да, така е. Искам първо да благодаря на кмета на гр. Кърджали инж.д-р Хасан Азис, както и на младитe и амбициозни ръководители на клуба Ахмед Моллахасан и Яшар Дурмушев , че отново ми гласуват доверие. Това означава, че всички сме си свършили работата, която ни бе поставена декември месец, а именно ПФК АРДА да остане в елита на българския футбол. Но първо искам да благодаря на Стефан и Петър Пешеви, които ме поканиха да съм част от проекта АРДА миналата година. Тогава заварих един млад и боеспособен отбор и след тяхното оттегляне направихме така, че да запазим това, което го има, макар и с намален бюджет, но отборът да остане сред най-добрите в България.

Каква ще е визията на ПФК АРДА за следващия сезон?

-Визията на ПФК АРДА ще продължи в същия курс, а именно налагане на млади български футболисти. Нашият отбор, както знаете е с най-много млади и родни играчи. За целия шампионат сме използвали само двама чужденци. Продължаваме в тази посока и само ако няма нищо на българския пазар, тогава можем да вземем нещо от чужбина, но според бюджета, който ще имаме. Той ще е в рамките на 3 милиона лева. Сега е момента да кажа, че ПФК АРДА ще подпише договор с фирма ИК „Наталия“ ООД, която ще стане и основен спонсор на клуба. Именно от г-н Яшар Дурмушев, който е шеф на тази фирма, ще бъдат осигурен половината от споменатия бюджет. Също така фирма ИК „Наталия“ ООД, ще закупи и автобус за нуждите на отбора. Така къщичката на ПФК АРДА ще придобие необходимия вид, който отговаря на нивото на клуба.

В тази връзка, какво е финансовото състояние на клуба?
– Всичко е наред към този момент. Футболистите получават заплатите си на датите, на които са си ги получавали и преди. Нямаме абсолютно никакви задължения както към играчите, така и към институциите в България. Клубът е абсолютно чист и това бе едно от условията при смяната на собствеността, да нямаме никакви задължения.

 

Има няколко играчи на АРДА, на които им изтичат договорите, проведохте ли разговор с тях?
– С голяма част от футболистите, на които им изтичат договорите проведохме разговори, а другите ще го направим след изиграването на последните две срещи от този шампионат. Искаме да задържим голяма част от тях, но всичко зависи от бюджета, с който ще разполагаме. В тази връзка искам да внеса едно уточнение по повод публикации в различни медии,че наши играчи отиват в други отбори. Всички футболисти, които имат договор с ПФК АРДА могат да преминат в друг клуб единствено след плащане на трансферна сума, а това са доста голяма част от играчите. Към този момент има едно единствено запитване и конкретно предложение за един футболист, но разговорите останаха висящи. Така, че ще помоля тези, които ни продават футболистите малко да се поуспокоят.

След влизането на АРДА в елита на родния футбол доста млади хора се запалиха по футбола не само в град Кърджали, но и в региона. Наблюдавате ли ги и има ли как да се привлече нещо класно?
– Не само, че ги наблюдаваме, но сега ще ви кажа и нещо, което е интересно. Имаме проект за създаване на втори отбор, който да играе във В група. По този начин ще съберем въпросните играчи и вече, който покаже качества ще бъде викан в първия отбор. Другото, към което искам да обърна внимание и това ще е приоритет на клуба, а именно изграждането на нови два футболни терена с изкуствена настилка. Единият ще е с нормални размери, а другият ще е маломерен, като те ще бъдат направени в непосредствена близост до АРЕНА АРДА. По този начин първо ще направим базата и после ще развиваме футбола. 

В заключение като спортен директор на ПФК АРДА, каква е вашата равносметка за представянето на отбора, макар да има още два кръга до края?
– Доста турболентна година беше, като се започне със смяната на собствеността, намаляването на бюджета, с освобождаването на част от футболистите, които направиха фурора миналата година. Остават два кръга до края, в които се надявам те да играят за себе си. Аз това им го казах и в съблекалнята. Целта, която зимата им поставихме бе отборът да се класира в група разпределяща местата от 7-10 място. След като изпълниха тази цел, може би напрежението падна и те започнаха да играят доста освободено. Това помогна при отбелязването на доста попадения, но и също така инкасирахме доста голове в нашата врата, които стават след наши грешки. Успокоението и подценяването са две различни неща, което ни изиграва лоша шега в последните мачове. Надявам се в мачовете, които ни остават до края АРДА да покаже, че може да е фактор в българския футбол.