Димо Ангелов е част от треньорския щаб, а неговата длъжност е физиотерапевт на отбора. Той също е част от АРДА, когато тимът се подвизаваше във „В“ група. Димо е човек, който е много наясно със своята работа за клуба и е един от любимците на всички футболисти. Причината е, че всеки един от играчите на АРДА трябва да мине през него за да е в добро функционално състояние за мач или тренировка. Какво всъщност прави един физиотерапевт и къде е тайната на успеха, ще разберем от самия Димо Ангелов, който застана пред камерата на ARDA TV.

Разговаряме може би с един от най-важните хора в треньорския щаб на АРДА, а именно физиотерапевта Димо Ангелов. Съгласен ли си с това, което казах, че си един от най-важните хора в отбора?
– Абсолютно съм съгласен с това, което каза. Всичко минава през мен, както и през колегите, които отговаряме за здравословното състояние на играчите на АРДА. Не сме точно най-важните, но пак нашата работа е важна за футболистите.

След тежки мачове, или тежки тренировки футболистите идват при вас.
– Да, така е. Особено след тренировки, но както през нас, така минават и през доктора, който има някакъв проблем.

Това означава, че носите сериозна отговорност?
– Да, така е, отговорност си е.

Ти си от времето, когато АРДА играеше във „В“ група. Какви са ти спомените от тогава и как стана така, че стана част от отбора?
– Тогава треньор бе Елин Топузаков, президентът на отбора Петър Пешев ми се обади, дойдох и поговорихме с Елин, и нещата се получиха.

Помниш ли ги мачовете от „В“ група?
– Спомените от тогава са само хубави, защото имахме само победи. Имам един голям спомен от спечелването на Аматьорската купа, но имам и други спомени, както казах.

Пътят от „Б“ група към „А“ как беше?
– Беше много тежка година, мачовете там са различни, не е толкова лесно, както си го мислехме.

Защо много хора казват, че да играеш в „Б“ група е много по-трудно от „В“ и „А“?
– Не мога да кажа защо, може би имаше доста отбори с млади футболисти, които са много надъхани. А нашите момчета са свикнали на друго темпо, на друг футбол. Нямам точно обяснение защо, но е по-трудно.

Ти от колко време се занимаваш с тази професия?
– Чисто с футболни отбори, АРДА е първият отбор. Иначе преди това съм бил в болнични заведения, работил съм с гимнастички, в спа центрове.

Каква точно е спецификата на твоята работа, какво включва точно?
– Важно е преди тренировка да загреем хубаво момчетата, ако имат някакъв проблем да кажат.

Ти си физиотерапевт на АРДА, но много хора казват масажисти. Каква е разликата между масажист и физиотерапевт?
– Масажиста си е само масажист, прави масажи. А физиотерапевта работи и друго, и кинезитерапия, рехабилитация.

Коя е била най-тежката контузия на футболист, с която ти се е налагало да се справяш?
– Най-тежката е кръстна връзка. Но за нас няма най-тежка, ние я установяваме и после работим с играча по неговото възстановяване.

Всички футболисти на АРДА нямат търпение да дойдат при теб след тренировка или след мач, ти си постоянно в устата на играчите.
– Не го вярвам това. Може би защото съм от доста време в отбора и с повечето вече сме по-близки. Предполагам е това, но нямам представа.

Какво е сега усещането в теб, предстои историческо участие на АРДА в Европа. Става дума като човек, който не е на терена.
– Ами по-различно е, все пак ще играем в Лигата на конференциите. При мен нямам някакво по-специално нещо, може би при играчите е някакво различно усещането.

В Израел е много топло сега, ще има ли нещо по-специфично, което трябва да направите, за да се аклиматизират футболистите?
– Да влизат повече в сауната и да свикват с температурата(смее се).

Помня на един лагер в Турция, с твоя колега правехте масажи с една точилка. Каква точно е нейната функция?
– Хващаш го, биеш го едно хубаво и да си ходи. Шегувам се разбира се. С точилката се правят по-дълбоки масажи, има повече натиск.

За какво си мечтае Димо Ангелов да постигне с АРДА?
– Аз мога да си мечтая много, ама дали ще го постигнем, ще видим. Мечтая да сме живи и здрави, отборът да е едно цяло, както е сега и да радваме феновете с още победи.

Разкажи някоя случка, защото ти знаеш доста такива със сигурност.
– Сега се сещам за една специална случка, бяхме в „Б“ група, а треньор беше Стойчо Стоев. Имахме един колега Петко, който беше домакин на отбора. И на една тренировка Стойчо Стоев казва, Петко донеси това, донеси онова. Аз седя и го слушам и по едно време Петко вика, абе какво е това вземи това, вземи онова, ако искате и тренировката да ви направя. И това предизвика много смях в отбора.

Ами то вие спокойно може да станете помощници, все пак гледате и сте вътре във всяка тренировка.
– Не, не, това не е моя работа.

В момента АРДА има страшен колектив и млади, и стари, въобще всички, които сте в отбора. Това ли е една от рецептите към успеха?
– Може би  и това, но има и други неща, но този колектив подпомага доста неща. Повечето от футболистите са приятели на терена, което според мен е много важно.

Понеже много често се прави съпоставка между българи и чужденци на терена, аз ще те попитам, как е при теб с българите и как с чужденците?
– Чужденците въобще не лягат на масажната маса, българите са винаги там. Така, че не мога да направя разлика. Иван Караджов е номер едно за масажите.

Нещо ако искаш да кажеш за финал?
– Да сме живи и здрави. Здрави ли сме, нещата ще си дойдат сами.

www.fcarda.bg