Деян Лозев е защитник, който е в АРДА още, когато отборът играе във „В“ група. Той е един от най-опитните играчи, извървял пътя от „В“ група до участие в евротурнирите. Лозев, който е момента е на лагер с отбора в Разлог, застана пред камерата на ARDA TV, за да разкаже какво си спомня от началото на проекта АРДА.

Деяне здравей, намираме те в Разлог, където отборът на АРДА е на подготвителен лагер. Как върви подготовката.
– Здравей, добре съм. Всичко е нормално, подготвяме се за предстоящия мач от европейските клубни турнири.

Поводът за това интервю е, че искам да те върна няколко години назад, когато отборът играеше във „В“ група и ти тогава облече фланелката на АРДА. Как се стигна до твоето привличане тук?
– Още, когато започна проектът АРДА г-н Кременлиев ми се обади няколко пъти, но аз тогава бях футболист на Поморие, и нямаше как да дойда. Но зимата се промениха нещата и аз се радвам, че имах тази възможност да дойда тук.

Какво си каза в първия момент, когато ти звънна Кременлиев за да те покани да дойдеш в АРДА?
– Ами честно казано тогава АРДА не беше този отбор, нищо не се знаеше. Говореше се, че ще има някакъв голям проект, но докато не се осъществи, всеки гледаше с недоверие на нещата. Но сега се радвам, че съм част от този проект.

Какви са ти спомените от участието на АРДА във „В“ група, тогава спечелихте Купата на Аматьорската лига?
– Това е най-силният момент, който се е запечатил в мен. Беше доста труден мач с Кариана, който успяхме да спечелим с дузпи, и това подейства много добре на отбора.

Лично ти очакваше ли, когато за първи път облече екипа на АРДА, че след няколко години ще го облечеш отново, но за мачове в Европа?
– За Европа само съм си мечтал, но бях сигурен, че ще влезем в „А“ група. Може би успяхме, защото всички момчета вярваха в това, което гоним като цел.

Помниш ли първия си гол с екипа на АРДА?
– Първия ми гол с екипа на АРДА е във „В“ група, но не помня срещу кой. Иначе после имам гол срещу Пирин във „Б“ група и Локомотив Пловдив в „А“ група. Не съм от голмайсторите в отбора.

Обаче наблягаш при асистирането за голове.
– Е, поне в нещо да съм добър.

Разкажи някоя интересна случка.
– Имало е доста интересни случки през годините, но няма да забравя един момент, който не е смешен. Когато спечелихме „В“ група и Купата на Аматьорската лига, тогава треньор беше Елин Топузаков. Събрахме се в едно заведение а Елин може много добре да пее и си спомням, как той тогава взе микрофона, а ние всички се бяхме прегърнали и пяхме заедно с него. Този момент го помня много добре, защото, тогава показахме, че сме едно цяло целият отбор.

Как успявате да направите точно това, да сте като един юмрук. Показахте го и преди няколко дни, когато Иван Караджов ви събра на един импровизиран обяд.
– Не мога да кажа точно как се прави тази връзка. Може би всички характери, които сме събрани тук си пасваме по някакъв начин. Това според мен е причината. Ако бяхме с различни характери, нямаше как да се получи.

Кой беше най-трудният мач, който си изиграл?
– Те трудните мачове са доста, всички са трудни. Няма лесни мачове.

Тази година стигнахте до финал за Купата на България, бараж за участие в Европа, през бараж влязохте в „А“ група. Към този момент явно баража е силното място на АРДА, смятате ли, че това трябва да се промени.
– Ще дадем всичко от нас да повторим успехите от миналата година, а дори и да ги подобрим. Но да не казвам голяма приказка, защото футболът е ден за ден и ще видим какво ни предстои тази година.

Най-щастливият момент с екипа на АРДА кой е бил?
– Те са няколко. Спечелването на „В“ група, на аматьорската купа, влизането в „А“ група, финала за Купата на България и сега участието в Европа.

Ти дори успя да направиш трансфер от АРДА в Левски. Как реагира, когато ти казаха, че си продаден?
– Почувствах се добре, все пак отивам в Левски, защото това е една награда за моя труд, но искам да спра до тук, защото след това така се стекоха обстоятелствата, че трябваше да се върна в АРДА. Въобще не съжалявам, че така станаха нещата и съм много щастлив.

Явно тук е твоят дом?
– Да, тук се чувствам като у дома си, няма какво да го крия.

Предстоят мачове с израелския Апоел Беер-Шева, определено на теб и на другите по-опитни в отбора ще се падне тежката задача да „вкарате в час“ младите играчи. Готов ли си за тази отговорност?
– Ами да, на този етап мисля, че сме готови. Имаме още няколко контроли, но каквото зависи от нас по-опитните, към по-младите ще го направим.

Очакваш ли сериозна подкрепа от публиката на 22 юли на АРЕНА АРДА?
– Ами да, все пак това е първи мач за АРДА в Европа, никога не е имало преди това. Надявам се феновете да напълнят стадиона до максималния допустим капацитет.

www.fcarda.bg