Петко Ганев играе на поста централен защитник и от този сезон ще носи екипа на АРДА. 23-годишния бранител пристигна в Кърджали от отбора на Ботев Враца. Преди това се е състезавал за Верея, Созопол и Литекс. Ганев даде интервю за клубния сайт и ARDA TV.

Петко добре дошъл, как се чувстваш вече в отбора?
– За сега се чувствам нормално, даже отлично.

Как виждаш атмосферата в отбора, успя ли да се запознаеш с момчетата?
– Атмосферата мога да твърдя, че е също страхотна. С повечето момчета се познаваме от мачовете, които сме играли едни срещу други.

Николай Киров проведе ли разговор с теб за това какви ще са неговите изисквания, защото той играе в схема с трима защитници, а ти си централния в тази конфигурация?
– Да, наистина неговата схема е с трима защитници. Дава ни напътствия, говори какво иска от нас, а ние съответно гледаме да ги спазваме, и който е на терена да се раздава максимум.

Ти ще имаш конкуренция с Пламен Крумов, който е един от най-опитните в отбора.
– Конкуренция във всеки един отбор трябва да има, защото това е начина за израстването на футболистите.

Какво знаеше за АРДА преди да дойдеш тук?
– Знаех, че това е един нов и доста амбициозен проект. Тук се работи доста професионално и лично аз избрах да дойда точно тук.

АРДА залага на млади и български футболисти, това го правят и други отбори. Според теб това ли е правилния модел за развитие на българския футбол?
– Според мен ако се залага на млади български футболисти и се залага 2-3 години на тях в първенството, смятам, че националният отбор и той ще израсне.

Разкажи нещо повече за теб и защо се запали по футбола?
– Още от малък, някъде 5-6 годишен съм започнал да тренирам. Баща ми също е бил футболист и покрай него на стадиона се запалих, то както се казва това е неизбежно, нещо като семейна черта. Иначе извън терена, имам жена, в момента чакам дете, в свободното време ходим на планина, а също така и по язовири за риба.

В отбора има още няколко запалени рибари Котев и Желев.
– Да, да. Ние веднага се надушихме, това е неизбежно при рибарите.

Кажи тогава коя е най-голямата риба, която си хващал.
– 40-килограмов сом

Знаеш ли с каква база разполага отбора, за ремонта, който бе направен на АРЕНА АРДА?
– Аз още миналата година, когато с бившия ми отбор гостувахме на АРЕНА АРДА видях за какво става дума. Сега с новото осветление, с новата тревна настилка всичко е перфектно и невероятно.

Какво ще кажеш на феновете на отбора, които нямат търпение да стъпят на АРЕНА АРДА и да гледат любимия си отбор?
– Нека да подкрепят отбора във всеки един момент, когато печели, и когато губи. Това е най-важното.

www.fcarda.bg