Младите надежди на АРДА също, както първия отбор, започнаха да водят тренировки онлайн. Разговаряме с Цанко Бисеров, който е треньор на юноши старша възраст в АРДА. Той разказва пред ARDA TV за тренировките, които води с неговите деца по Интернет.

Цанко здравей, преди малко завършихте тренировката, която е както при мъжкия отбор на АРДА онлайн.
– Здравейте, да точно така. Опитваме се, както мъжкият отбор и ние да поддържаме един ритъм, доколкото е възможно. Смятам, че се справяме добре към този момент.

Как дойде идеята и вие да последвате мъжете на АРДА?
– Ами мотивацията дойде от примера, който даде мъжкият отбор, отделно голяма част от момчетата имаха желание да поддържаме форма и да тренираме. Основно идеята е тяхна, а и аз изявих желание, като дори в част от тренировките се опитвам да се включвам на сто процента. Огромна благодарност на кондиционния треньор на мъжете Антон Дончев, който ни помогна за програмата и успяхме да направим нещо, което е полезно за децата.

Ти си треньор на деца, които са във възраст, в която гледат към теб като втори родител тъй като сте доста време заедно. Успяваш ли да ги мотивираш в този момент?
– Ами опитвам се да ги мотивирам доколкото мога. Естествено като всички и ние изпитваме някои трудности. Доста от момчетата се притесняват от тук нататък какво ги чака в живота, ще успеят ли да продължат с футбола, дали ще се справят с нещата, които се изискват от тях. Има такива, които се чудят дали да продължават да тренират или да учат, дали да търсят някаква работа. Естествено няма как всички да станат футболисти ,но това което и ние се опитваме да изграждаме като личности е една спортна натура, с характери на победители, защото трудностите във футбола, и живота са идентични, и ако успеят да се справят с едното ще им бъде по-лесно, и с другото.

Тези онлайн тренировки определено са доста различни от реалните на терен, но първият отбор на АРДА свикна доста бързо, даже вече им е интересно.
– Да, така е. И при децата се забелязва едно желание, един интерес към тренировъчния процес, питат предварително каква ще е тренировката, на какво ще се наблегне. Даже има момчета, които дават техни идеи, какво да променим в дадена тренировка. Има такива, с които се съобразявам има други, с които не се съобразявам. По принцип сме отворени и даваме шанс на децата да се изявят, опитваме са да вкараме доста на брой упражнения, които са разнообразни, но като цяло тренировките са доста комплексни.

Смяташ ли, че когато приключи всичко, те ще успеят бързо да се адаптират към нормалния начин на тренировки, на мачове?
– Като цяло смятам, че от психологическа гледна точка ще успеят да се адаптират по най-бързия начин. Работим и в този аспект като разговаряме с тях, дано по-бързо да приключи цялата тази ситуация. Лично аз смятам, че децата бързо ще се адаптират, защото гледам с какво желание тренират. Футболът им липсва, начинът на живот също, пак ще кажа, че се надявам максимално бързо да влезнат във форма след като се започнат нормалните тренировки.

Благодаря ти за това интервю и дано следващото да на зеления терен след мач на АРДА.
– Благодаря и аз, живи и здрави. Аз също се надявам това да се случи колкото се може по-скоро. Отправям един апел към децата и към всички. Нека да се пазим, да спазваме мерките, които са ни наложени и колкото се може по-бързо всичкото това да отмине, и да имаме възможност да практикуваме това, което обичаме най-много.

www.fcarda.bg