Илиас Хасани играе на поста централен защитник и е част от отбора на АРДА от лятото. Той е роден във Франция, където играе за националните отбори до 19 години. След това избира да играе за мъжкия национален отбор на Алжир. 24-годишният футболист е бил част от националния отбор на Алжир през 2018г. за участие в Купата на африканските нации, която именно Алжир я печели. Хасани е играл в България за Верея и Черно море. След това подписва договор с катарския Ал Гарафа. Илиас Хасани даде интервю за клубния сайт и ARDA TV.

Здравей, Илиас. Няколко месеца вече си в АРДА, как се чувстваш?
– Аз съм тук вече три месеца. Всичко с отбора е добре, аз също съм добре. Няма никакви проблеми, теренът е ок, отборът играе добре. Само Кърджали не е много голям град, но така аз мисля само за футбол.

Това е добре за футболистите, защото ако е голям град ще мислиш за други работи, а не за футбол.
– Да точно така, сега мисля само за футбол. Всичко е на много добро ниво в клуба, в отбора има няколко чужди футболисти, атмосферата е приятна,което е добре за АРДА, и се вдига нивото.

След като разбра, че има интерес от АРДА към теб, как реагира и имаше ли други предложения?
– Когато ми се обадиха по телефона, аз тогава знаех малко за АРДА. Бях играл тук в Кърджали с Черно море за Купата на България. Още тогава видях базата на АРДА и си казах, че за отбор от Втора лига всичко е на много високо ниво. Сега в efbetЛИГА отборът е много добре, може да се сравнява с големите отбори. Терена е перфектен, стадионът е супер, в клуба се работи професионално, има всичко необходимо за всеки футболист. Точно, както е в един голям клуб.

Какво те накара да избереш АРДА?
– Знаех, че треньорът (Стамен Белчев) е много добър, още преди, когато беше в ЦСКА. Направи се добра селекция, бяха взети добри футболисти. Познавам Илиша Сам, Дарко, Жоао, Зоран. Всички тези играчи вдигат нивото на отбора, което за България е добре. Разбрах, че проектът АРДА е доста сериозен и аз реших да приема. Все пак съм на 24 години и аз искам само да вървя нагоре, и за мен тук в АРДА е правилното място за развиване на кариерата.

Отборът на АРДА се намира в първата шестица. Според теб грандовете в България гледат ли вече с друго око на АРДА, не като новак, а като сериозен отбор?
– Да, гледат сериозно на нашия отбор, защото имаме амбиция за първата шестица, имаме класа и нивото да сме в сред първите шест отбора в България. Преди една година отборът играеше във Втора лига, а сега е в първата шестица. Спред мен можем да бием Левски, ЦСКА, Лудогорец. Играл съм за Верея и Черно море, и според мен АРДА има сериозни шансове да е в първата шестица.

Имаш вече и отбелязан гол за АРДА.
– О даа. Аз винаги всеки сезон в първите пет мача отбелязвам гол. После може и още да вкарам, но не е важно дали аз ще се разпиша, важно е отборът да побеждава.

Разкажи нещо повече за теб, защо избра да тренираш футбол?
– Още като малък на 2-3 години, аз си играех с топката. И още от тогава това ми хареса. С моя брат, с приятелите ми по цял ден играехме само футбол. Във Франция във всеки квартал има футболни игрища и там всички играят само футбол, аз никога не съм тренирал друго, само футбол.

Какво знаеше за България преди да дойдеш тук, кой футболист?
– Е как кой, Стойков (Стоичков).

В Алжир знаят ли за теб къде си?
– Да знаят, аз станах шампион на Африка и има много снимки.

Журналистите в Алжир знаят, че ти играеш в АРДА?
– Да разбира се. Всеки път, когато аз получа повиквателна за националния отбор, те знаят къде играя. Всеки един футболист на Алжир, който играе в чужбина се знае всичко за него.

Какво ще пожелаеш на феновете на АРДА?
– Благодаря им за подкрепата, че всеки мач идват в Пловдив. Лошо е, че все още не можем да играем тук в Кърджали. Ако всеки мач сме тук в Кърджали, ще има много публика, ще идват приятели от Франция. Още веднъж благодаря на всички за подкрепата и САМО АРДА!

www.fcarda.bg