Треньорът на юношите старша възраст на АРДА Цанко Бисеров взе участие в „Международен треньорски футболен семинар България 2019“. Събитието се проведе в София, под егидата на „Българската треньорска школа по футбол към БФС“. Участието в него даде възможност на присъстващите да си подновят валидността на треньорските футболни UEFA Pro, A, B, C – лицензи, както и лиценз за кондиционен треньор.
Основната цел на мероприятието бе представяне на съвременните тенденции, перспективи и насоки за усъвършенстване на тренировъчния процес, както и създаване на нови контакти. На семинара присъстваха редица известни имена от родния футбол – бивши играчи и настоящи треньори, като Димитър Бербатов, Мартин Петров, Даниел Боримиров, Георги Иванов – Гонзо, Костадин Ангелов. Участие взеха още Живко Миланов, братя Миневи, капитаните на Лудогорец и Черно море Светослав Дяков и Георги Илиев и др.

Лектори на събитието бяха популярни немски специалисти. 73-годишният Ерих Рутемьолер в момента изпълнителен директор на футболния клуб „Fortuna Düsseldorf“. Той е една от основните фигури в немския футбол, обучавал треньори като Юрген Клоп, Томас Тухел и много други. В Англия през 1996 година печели европейската купа по футбол, като помощник треньор на Берти Фокс; Петър Шраинер – футболен треньор с над 25 години (бивш треньор на старшата възраст, координатор и отговорник за развитието на футболните таланти в детско-юношеската школа на FC Schalke04). Футболисти, тренирали под негово ръководство: Месут Йозил, Мануел Нойер, Юлиан Дракслер, Бенедикт Хьоведес, Макс Майер, Лерой Сане и други, автор на много книги и лектор в над 25 страни; Младият специалист Себастиян Геперт, който работи като старши треньор на U17 към футболната академия на „Borussia Dortmund“. Миналият сезон става шампион на Германия след победа на неговия отбор с 3:2 във финала срещу „Bayern München“. Тази година е приет в курса за „Про лиценз“ към немската треньорска школа по футбол. Правил практика при първия отбор на „Borussia Dortmund“ под ръководството на треньора Лусиен Фавре  
и 31-годишният Джулиан Рабе е завършил магистър по спортна наука в Университета в Кил. В момента работи като кондиционен треньор на U19 в Борусия Дортмунд. Работил е за отбори като Union Berlin (2-ра лига), FC Halleschen (3-та лига) и Holstein Kiel (2-ра лига). Има опит като асистент изследовател в университета Мартин Лутер Хале. Изнася лекции на теми: диагностика на футболистите и планиране на кондиционна тренировка в различни немски университети.

Темите, които се  разглеждаха на семинара бяха за структурата и философията на детско-юношеските школи, както и на представителните отбори на Фортуна Дюселдорф и Борусия Дортмунд; кондиционна тренировка; техника и тактика.  Бяха изнесени лекции на теми  „Координация и тренировки за бързина” , „Особеностите на тренировките за сила” , „Създаване и оползотворяване на голово положение” , „Структура и философия на Борусия Дормунд (ДЮШ и първия отбор), „Преодоляване на сгъстена защита”. Четиримата лектори от Германия водеха както теоретични, така и практически занимания по време на семинара.

Много съм доволен, че имах възможността и честта да бъда част от това събитие, и да бъда сред елитни лектори, треньори и футболисти. Натрупах безценен опит и доста познания. За втора година участвам в семинара, защото нивото на организация, качество и интерес се повишава. Искам специално да благодаря на главния организатор Николай Илиев, за възможността да бъда част от този курс, за съдействието и подкрепата през тези два дни. Участие успяха да вземат почти всички треньори от елитните школи в България, което ми помогна да обменя доста опит с колегите, да дискутираме по различни теми и да изразим своите становища”, каза Цанко Бисеров, треньор на юношите старша възраст на АРДА, за провелия се в столицата „Международен треньорски футболен семинар България 2019“.

www.fcarda.bg