Владислав Януш е най-новото попълнение в треньорския щаб на ПФК АРДА. През пролетния полусезон старши треньорът Стойчо Стоев вече ще може да разчита на професионалните му анализи за футболните двубои.  Януш е роден на 07 юни 1979 година в Асеновград. Бил е анализатор на националния отбор по футбол, в екипа на Петър Хубчев. Работил е за националния отбор на Азербайджан през 2018 година, като част от екипа на новия наставник на младежкия отбор до 21 години на азерите Рашад Садихов, а  вече е част от ПФК АРДА Кърджали.

 

Ще Ви помоля да се представите, за тези които не Ви познават и разбира се, да разкажете за Вашата кариера?

–         Казвам се Владислав Януш и съм от Асеновград. Кариерата си на треньор започнах през 2006 година. За кратък период от време бях треньор в родния Асеновград, след което минах през Детско – юношеските школи на Локомотив Пловдив и Берое. Когато работих в Стара Загора, заедно с Живко Желев, който ме покани, започнахме да работим и в мъжкия футбол, в отбора на Верея. Там, бяхме заедно година и половина. Също с него поехме към Литекс. И в Ловеч  работихме около година и половина. Мъжкият отбор на Литекс в началото беше във В футболна група, след това спечелихме промоция и играхме в Б група. След Литекс имах удоволствието и честта да бъда поканен като анализатор, макар и за кратко, и да помагам на един изключителен екип, в лицето на г-н Хубчев и неговите помощници Левон Апкарян, Армен Амбарцумян и Георги Донков, в последните няколко мача от квалификационния цикъл за Световно първенство на Българския национален отбор. Моята дейност беше свързана с това да пътувам и да анализирам предстоящия противников отбор. Както знаете, времето между мачовете в националния отбор е много кратко около 2-3 дни и това беше моята функция – да помогна, с каквото мога за предстоящия противник.

–         Вече сте в АРДА Кърджали. Кажете какво е Вашето задължение – подавате информация към треньора за схеми, тактики, ще анализирате противниците на АРДА или играта на АРДА?

–         Функциите, които изпълнява един анализатор, като част от щаба на един клуб, на един треньорски екип, повече са свързани с техническата част. Основното задължение е да се изготви доклад в най-бързи срокове, след мача на противниковия отбор, с когото предстои да играем и да изготвим анализ с подробна информация, която трябва да предоставим на старши треньора. Това, какво ни предстои, какво ни очаква, срещу какъв отбор играем, какъв е стилът им на игра, индивидуалните качества на отделни състезатели. Това е основната задача, която анализаторът се стреми да свърши и още в началото на седмицата треньорът да бъде запознат какво предстои на отбора в съответния мач.

–         АРДА Кърджали вече си има професионален анализатор и като споменахте името на старши треньора Стойчо Стоев, успяхте ли да се сработите с него и с останалите от щаба, а и със самите футболисти?

–         Да, мисля, че се сработихме и ако има нещо съвсем скоро ще се изчисти. Всичко е на добро ниво и екип, и футболисти, и ръководство. Всичко за мен, тук е перфектно организирано и  се работи на професионално ниво…

–         Президентът на ПФК АРДА Петър Пешев влага доста средства всичко да бъде на професионално ниво…

–         Средства и съответно енергия, амбиции, всичко да бъде по най-добрия начин, което се вижда и си личи. Всичко, което се прави се показва и се вижда…

–         Може би ще бъде интересно за феновете да разберат как виждате Вие като анализатор, АРДА Кърджали в Първа лига?

–         Е, най-вече това искам да видя – АРДА от следващия сезон във Висшата ни лига. Това е мечтата ми и съответно на всеки един предполагам, който милее за клуба АРДА Кърджали.

–         И само АРДА ..

–         Да, и само АРДА!

 

След като ПФК АРДА вече има своя професионален анализатор, в лицето на Владислав Януш, отборът търси да назначи и лекар, с който екипът ще бъде изцяло готов и окомплектован. АРДА вече разполага с един от най-добрите треньорски щабове, а в помощ са и висококвалифицираните физио – и кинезитерапевти.

www. fcarda.bg