Стойчо Стоев: Амбициите на собствениците ме накараха да избера АРДА

Днес на АРЕНА АРДА, президентът на клуба Петър Пешев официално представи новия старши треньор на АРДА Стойчо Стоев. Малко по-късно Стоев изведе футболистите на първа тренировка. Преди това, той даде кратко интервю за сайта на АРДА.

 

Г-н Стоев,  вие сте едно от доказаните имена сред българските треньори, какво повлия при избора да поемате отбора на АРДА?
– Амбициите на собствениците, това, което ми казаха, че имат желание да постигнат. И то в перспектива, в бъдеще. Не просто влизане в Първа лига, а развитието на клуба. Това са неща, които на мен ми харесаха. Едно влизане в „А“ група е хубаво като цел, хубаво е да го реализираш. Но продължаваш ли да го развиваш, а не  просто влизаш в Първа лига, живуркаш една две години и излизаш. Харесва ми, че собствениците искат да постигнат нещо и да го задържат на едно добро ниво.

Вие със сигурност познавате доста от футболистите, имате ли вече идея как ще изглежда съставът на Арда?
– Аз имам някакво виждане, но нека тази седмица да поработя с тях. Има нови неща, които искам да вкарам и да видя как ще им се отразят.Аз съм човек, който е позитивен, вярвам, че могат да се получат нещата. Трябва сега да убедя футболистите, че начинът ми на работа само ще им спомогне да се доразвиват като футболисти и като отбор. Ясно е, че няма да се получи за седмица, две или месец, но определено ще има нещо по-добро.

Битката за елита е доста сериозна, какво трябва на Арда , за да постигне поставената цел, влизане в Първа лига през следващата година?
– Рано е още да се говори за тези неща. За съжаление тези негативни резултати със сигурност са повлияли психически. Предните отбори са си взели точки до този момент. Това в един момент примерно, ти да си по-добре спортно-технически от друг отбор, а той е на първо място. Това ти вкарва малко неувереност. Точно тази неувереност трябва да преодолеем. Футболът е една професия, но освен това е и удоволствие. Ако не изпитваш удоволствие от тази професия , значи няма как да постигнеш нещо. Затова искам футболистите да изпитват удоволствие от играта.

Какъв стил на игра ще налагате?
– Никога не съм го криел какъв стил харесвам. Аз съм бил офанзивен футболист. Обичам атакуващия футбол, обичам да твориш,  обичам да създаваш положения, да вкарваш голове. Трябва да изпитваш удоволствие. Вижте световният шампион, той не практикува офанзивен футбол, въпреки, че има доста такива играчи. А други отбори, като Хърватска, Белгия и други, които нямат толкова офанзивни играчи, постигнаха нещо. Аз не обичам отборът ми да седи в собствената половина и да се чудим как да ги излъжем, а не как да ги победим. Същото е и в половината на противника. Седиш там без да знаеш защо.

Възможно ли е да бъде привлечен нов футболист и според вас има ли нужда от такъв в отбора?
– Все още нямам толкова голям поглед върху това с какво разполага отбора. Нов футболист винаги може да се привлече, но да е име, което знам, че на мен ще ми свърши работа. А не просто да е име и да не ми свърши работа. Но мисля, че на този етап това ще са футболистите, с които ще продължим. Зимата вече ще решаваме, как да процедираме.

Феновете на Арда определено са ентусиазирани от вашето назначаване, какво бихте им казал?
–  Първо искам да им благодаря. Надявам се да ме приемат позитивно. Имам едно послание към тях. Нека сега да подкрепят отбора, защото той сега има нужда. А не утре или след месец, говоря хипотетично, когато отборът побеждава всеки мач. Важно е, когато нещата не са добре, тогава те да покажат, че държат на отбора. Когато феновете са зад футболистите, тогава е съвсем различно. Бил съм в много отбори и съм се убедил в това.

www.fcarda.bg