След близо един месец в лагерна обстановка, старши треньорът на АРДА Елин Топузаков направи кратка равносметка на постигнатото в подготвителния период. Той коментира пред клубния сайт всичко най-интересно около отбора.


Завършихте лагера в Разлог с победа, която е трета поредна. Бихте ли дали оценка на подготовката към този момент.
– Свършихме доста голям обем от работа, както през първата част, така и във втората, когато наблегнахме на контролите. Важното е, че имаше себераздаване, както в контролите, така и в тренировките. Това, което искам да виждам като стил на игра започва да се получава. Хубавото е, че с едно две изключения се предпазихме и от сериозни  контузии на играчите. С две думи целта, за която дойдохме тук в „Пирин голф клуб“ и условията, които ни предоставиха бе достатъчно да изпълним нашата цел. Има още една контрола, която ще е в събота и тогава официално представяне на отбора срещу Ботев Гълъбово. Ще дам малко почивка на играчите след тежкия лагер, след което се захващаме за сериозната работа.

Както се казва, на колко процента е готов отборът?
– Трудно ми е да кажа в проценти. Естествено е, че тръпката от официалните мачове е различна от тази в контролите, със сигурност ще ни трябва добър начален старт за да им се вдъхне увереност в играчите, и да си повярваме в силите и възможностите, които имаме. Трябва с играчите, които привлякохме да побеждаваме във всеки мач. Важното е да не се отклоняваме от пътя и да следваме това, за което един месец работихме тук. Смятам, че стилът на Арда вече е изчистен с разни дребни детайли, които имаме да отработваме.

Привлякохте доста нови футболисти, през вашия поглед като старши треньор, те вече сработиха ли се с останалите им колеги?
– Да, това е другият елемент върху, който работихме цялото треньорско ръководство по простата причина, че аз смятам, че добрите футболисти не правят добър отбор, а имахме нужда от напасване и стиковане между тях. Определено обаче нещата се случват с бързи темпове и се надявам да стиковаме нещата във всички взаимовръзки вътре в отбора.

Имаше ли играчи, от които сте приятно изненадан и такива, които ви разочароваха?
– Няма да давам персонални оценки, далеч съм от тази идея. Тук на тази подготовка натрупахме една доста важна основа, която както се казва да държи влага края на полусезона. Така, че искам да кажа, че всички се вложиха максимално. Всеки се вложи максимално според възможностите си и качествата, които има в тренировките, и в мачовете. Нещата придобиват вече все по-хубав вид и радост за окото. 

Какво е бъдещето на бразилеца Лукас, който е на проби в отбора?
– Трябва да вземем решение за него. Ще проведем разговор с ръководството как да процедираме с него. Положението към този момент е 50 на 50, но в най-скоро време ще стане ясно неговото бъдеще.

Подписахте договор с нов футболист Димитър Законов, който идва от Локомотив Пловдив. Кажете нещо за него.
– Ами той е младо и доста перспективно момче. Левичар, играе на поста ляв външен офанзивен халф, а също може да играе и от дясно на същата позиция. Младо момче е, което аз го харесвам, защото има нужната скорост и бързина за позицията, на която играе. Надявам се да изостри още повече конкуренцията на поста, на който играе в отбора.

Какво е положението с двамата сериозно контузени футболисти Димитър Алексиев и Венци Христов?
– При Димитър Алексиев нещата са по план. Той претърпя операция и вече е изписан от болницата. При него процесът за възстановяване ще бъде по-дълъг. При Венци Христов, той приключи първата седмица, в която имаше процедури в София. Надявам се през следващата седмица и в дните, които предстоят да започне с леки бегови упражнения, басейн, фитнес и другите задължителни процедури.

Има ли вариант да преодстъпите футболист на друг отбор?
–  Има варианти, както във входяща, така и в изходяща посока. Със сигурност ще се опитаме цялото спортно-техническо ръководство да направим най-доброто за отбора и да не направим грешка.

Би ли призовал феновете да дойдат на официалното представяне, което е на 21-ви юли в Кърджали срещу Ботев Гълъбово?
– Предполагам, че са зажадняли за футбол през последните месеци. Още повече с новите попълнения, които са вече в отбора съм сигурен, че феновете ще искат да видят собствения си отбор пред собствена публика, една седмица преди началото на първенството. Надявам се в този мач да дойдат и да покажат подкрепата, която сме имали през целия изминал сезон, и се надявам ние да ги радваме, и да вървим заедно напред.

www.fcarda.bg