Деветчленната държавна приемателна комисия направи оглед на стадион „Дружба“, както и на помощните и сервизни помещения. В най-кратки срокове се очаква разрешението за ползване на обекта, а до края на месец май да се състои и официалното откриване на спортното съоръжение.

Част от комисията е и кметът на Кърджали Хасан Азис.

 

 

Това е първи основен ремонт на стадиона от построяването му през 1961 г., а средствата са около 2 млн.лв. В момента са монтирани 5 250 седалки като капацитетът е 15 000. Монтажът на седалки ще продължи и преди първия мач, който ще се играе тук на 26 май. Предстои монтаж на допълнително осветление, за да отговаря стадионът на изискванията на БФС за провеждане на мачове в първа и втора футболна лига, информационна табела, изграждане на тренировъчни игрища, паркинг за зрителите.

„Днес можем да кажем, че имаме един прекрасен, чудесно изпълнен и функциониращ стадион. Стадион, който на този етап отговаря на съвременните национални критерии за провеждането на мачове на най-високо ниво. От тук нататък нашето внимание ще бъде насочено към допълването със съоръжения както вътре в сградата, така и оформянето на зоната около стадиона. Важно е да се знае, че за да отговаряме за условията за провеждане на мачовете на професионална и по-горна лига, стадионът трябва да отговаря на европейски изисквания  и затова на нас ни трябва осветление. Ще поискаме и ще потърсим възможности за финансиране на осветлението на стадиона, така че тук да могат да бъдат провеждани мачове и вечер. Необходимо е и информационно табло, което също е предмет на инвестиция, която трябва да се потърси от страна на общината и разбира се – от страна на футболния клуб, който вече ще стопанисва този обект“, посочи по време на огледа кметът на Кърджали Хасан Азис.

„Ще насочим вниманието си и към външни допълнителни съоръжения, които да подпомагат дейността на стадион „Дружба“. Има определена зона, за която вече сме започнали проектирането за един помощен стадион за провеждането на тренировки на отбора или на отборите. По същия начин от дясната страна на стадиона ще обмислим вариант за втори терен, подпомагащ стадиона за тренировъчни мероприятия.

На следващо място, един от въпросите пред нас като общинско ръководство, породен от големия интерес към мачовете, е осигуряването на достатъчно паркоместа. Сега стадионът разполага с 5 250 места и при цялостното му запълване наистина ще има нужда от по-голяма паркова зона. В това отношение имаме виждане за разширяване на парковата зона. Включително ще бъде обсъден и вариантът за използването на общинските паркинги, които са в близост до стадиона“, допълни Хасан Азис.